Efeito da Suplementação com Óleo de Pequi sobre a Pressão Arterial após uma Sessão de Exercício de Força
Abstract
Pequi is a typical fruit of the Brazilian Cerrado. Its pulp contains antioxidants and fatty acids. Intake of these substances is related to lowering blood pressure. However, literature is scarce regarding the effect of pequi oil supplementation on blood pressure. Aim: To analyze the effect of pequi oil supplementation on systolic and diastolic blood pressure after a strength training session. Methods: Twelve men (21.1 ± 2.6 years, 77.0 ± 10.5kg) underwent pequi oil supplementation for 14 days. Before and after this period, they performed a bench press exercise session. Blood pressure was measured at rest, immediately after exercise, at 10, 20, 30 and 40 min of recovery. Results: Both before (+10.6mmHg, P=0.03) and after supplementation (+13.1mmHg, P=0.02), systolic blood pressure increased immediately after exercise. However, there was no significant reduction in systolic and diastolic blood pressure in relation to resting values at any time point, neither before nor after supplementation. Conclusion: Supplementation with pequi oil for 14 days is insufficient to induce blood pressure reduction after a strength exercise session in normotensive men.
Published
2020-04-22
How to Cite
Leite, M. M., Dutra, M. T., Mees dos Santos, A. C., Nemer, L. C. da C., Carvalho, D. R. J. de, Barros, M. B. S. de, Dantas, R. A., & Mota, M. R. (2020). Efeito da Suplementação com Óleo de Pequi sobre a Pressão Arterial após uma Sessão de Exercício de Força. REVISTA EIXO, 9(1), 4-11. https://doi.org/10.19123/eixo.v9i1.736
Section
ARTIGOS
Autores que publicam nesta revista concordam com os seguintes termos:
- Autores mantém os direitos autorais e concedem à Revista EIXO o direito de primeira publicação, com o trabalho licenciado simultaneamente sob uma licença Creative Commons Attribution License até 5 anos após a publicação, permitindo o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria do trabalho e publicação inicial nesta revista.
- Autores têm autorização para assumir contratos adicionais separadamente, para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
- Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).